Groene thee

De bekendste eigenschap van groene thee is de antioxidatieve werking ervan. Zoals eerder aange­geven zijn catechines sterke antioxidanten, maar ook de flavonolen in thee werken als antioxidant. Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen oxidatie door vrije radicalen. Vrije radicalen staan aan de basis van de ­ontwikkeling van verschillende ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en kanker. Naast de antioxidant werking van groene thee is er ook een ontstekingsremmende werking aangetoond. Dat komt omdat bepaalde stoffen in groene thee ontstekingsbevorderende stoffen in ons lichaam (zoals TNF-alfa) tegengaan.

Er zijn vele onderzoeken gedaan naar het effect van groene thee, en daaruit komen de volgende positieve aanwijzingen naar voren: gewichtsvermindering en afname buikvet; verlaging van het slechte cholesterol (LDL) en verhoging van het goede cholesterol (HDL); verlaging van de bloeddruk; verbetering van de darmwerking; betere weerstand tegen infecties; gunstig effect op gewrichtsklachten en een algeheel gezondheidsverbeterend effect. Het meest veelbelovend is echter het remmende effect op het ontstaan en de groei van kanker.

Wetenschappelijk aangetoonde eigen­schappen EGCG op kanker

Toch is er op onderzoeksgebied naar het effect van groene thee (en dan met name EGCG) op kanker wel degelijk vooruitgang geboekt. Hieronder een greep uit de resultaten van recent wetenschappelijk onderzoek:

Japanse mannen die dagelijks 5 koppen groene thee dronken hadden de helft minder kans op prostaatkanker dan mannen die 1 kop of minder dronken.

De locale groei van kankercellen wordt verminderd door EGCG. Dit blijkt zowel uit laboratorium als proefdieronderzoek.

EGCG remt de groeifactor VEGF, waardoor de bloedvoorziening van tumoren in gevaar komt. Het stopt zo de groei van een tumor.

Groene thee geeft een toename van apoptose ­(celdood) van kankercellen in celkweek. Het kan dus kankercellen doden.

Ook in celkweek gaf een gestandaardiseerd mengsel van groene thee-extract een remming van de groei van bepaalde typen borstkankercellen.

Bij laboratoriumonderzoek van gekweekte huid­kankercellen (plaveiselcelcarcinoom) gaf EGCG ­remming van groei van die kankercellen.

In celkweken met prostaatkankercellen bleek EGCG de werking van chemotherapie (met taxol) te bevorderen.

Ook blijkt dat EGCG goed kan samenwerken met andere anti-kankermiddelen. Zo bleek EGCG de werking van het anti-oestrogeen Tamoxifen (veel gebruikt bij borstkanker) sterk te verbeteren en ook hormoonongevoelige tumorcellen reageerden door EGCG weer op Tamoxifen.

Ook samen met resveratrol (uit rode wijn) en een vitamine E bestanddeel gaf EGCG een lagere dosis en betere werkzaamheid van chemotherapie te zien bij borstkankercellen.

De combinatie van een gestandaardiseerd groene thee-extract en de cholesterolverlager atorvastatine gaven een duidelijke synergie (is: ze versterken ­elkaar) bij het verminderen van de groei van longkanker bij muizen en bij diverse menselijke longkanker-cellijnen in celkweek.

Bij dieronderzoek en in celkweken met menselijke borstkankercellen bleek een gestabiliseerde vorm van EGCG (pro-EGCG) nog aanzienlijk werkzamer dan EGCG. Dit lijkt een zeer veelbelovende stof.

Bij celkweken van menselijke leukemiecellen werkte een van EGCG afgeleide stof (compound 6c) nog sterker groeiremmend dan EGCG.

Kortom, de eerste resultaten naar het effect van ­groe­ne thee extract (EGCG) op het voorkomen en behandelen van kanker zijn veelbelovend. Meer onderzoek bij mensen zal moeten uitwijzen hoe deze kennis van de werking het beste kan worden ingezet bij de praktijk van preventie en behandeling van kanker.

Wat is de optimale hoeveelheid?

Er is ook nog onvoldoende bekend over de hoeveelheid groene thee die we idealiter dagelijks moeten drinken. In diverse wetenschappelijke onderzoeken werd een dagdosis van 200-800 milligram EGCG gebruikt. Dit komt overeen met 1 tot 12 liter groene thee per dag, afhankelijk van de soort thee, blaadjes of zakjes, de watertemperatuur etc. Voor wie dagelijks veel EGCG wil innemen, bestaan er capsules met EGCG of groene thee-extracten.

Bereiding van groene thee:

Algemeen wordt aanbevolen geen kokend water te gebruiken, omdat hierdoor de smaak snel bitter wordt. De thee moet niet te snel afkoelen, dus de theepot voorverwarmen en warm houden tijdens het trekken is aan te bevelen. Langer dan 10 minuten laten trekken is niet nodig. Verse blaadjes zijn over het algemeen beter dan zakjes, maar veel hangt af van de gebruikte kwaliteit (soort en versheid) van de thee. Volgens kenners is ook het gebruikte water van belang: er zou geen chloor in moeten zitten en liever niet te veel mineralen. Het zachte water uit zandgebieden lijkt het meest geschikt. Tot slot is lang laten staan niet goed, omdat de catechines snel worden afgebroken in water.

Alle gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij van GreenEagle.nl kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Vragen? Neem contact met ons op

Paypal donate
National college of natural medicine
Rick Simpson Phoenix Tears
Cannabis en kanker
Wij hebben alle vertrouwen in onze producten en trachten deze producten zo goed mogelijk te beschrijven. Echter wij zijn geen artsen, daarom doet GreenEagle.nl geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De informatie op deze website is niet geëvalueerd door medische deskundigen en kan niet worden opgevat als medisch advies.
Wil je anderen helpen ons te vinden? Deel dan onze website via e-mail, social media of plaats een link op je eigen website of blog.

Send this to friend