Gember

Gember is een veelzijdige smaakmaker in zoete en hartige gerechten. Maar gember heeft meer te bieden dan alleen een uitgesproken  smaak. Gember, ook bekend als ginger root of Zingiber officinale, is een ondergrondse wortelstok die in verschillende vormen (versgeraspt of gedroogd en vermalen tot poeder) kan worden gebruikt. En niet alleen op culinair gebied, ook als geneeskrachtig kruid zijn de toepassingsmogelijkheden zeer divers.

Vooral in China en India staat gember al sinds de oudheid te boek als een heilzaam middel dat zou helpen tegen allerhande kwalen. In China speelt deze unieke wortelstok al eeuwen een medicinale rol. Zo zou deze de spijsvertering bevorderen en worden ook maagklachten, diarree en misselijkheid al meer dan 2.000 jaar met gember behandeld. Maar ook verkoudheid, griepachtige verschijnselen, hoofdpijn en menstruatiepijnen bestrijden de Chinezen met de veelgeprezen ‘ginger root’.

Uit recentere ervaringen en onderzoeken bleek dat gember ook een krachtige anti-inflammatoire werking (ontstekingsremmende werking) heeft. Door deze anti-inflammatoire eigenschappen wordt gember ook ingezet bij pijn, bv. door pijnlijke spieren, artrose en reumatoïde artritis.

Gember goud waard?

De Zingiber officinale presenteert zich schijnbaar als een multifunctionele wortel met een flinke therapeutische portefeuille. Naast de Chinezen lijkt ook de westerse wereld lijkt deze veelzijdige wortelstok ondertussen ontdekt te hebben. Zo wordt gember tegenwoordig door alternatieve geneeskundigen in Europa en de VS gebruikt voor de behandeling van misselijkheid als gevolg van verschillende oorzaken. Enkele voorbeelden zijn bewegingsziekte en misselijkheid als bijwerking door bestraling of chemokuur bij kanker.

Gember als medicijn?

Is gember echt hét medicijn tegen inflammatoire gewrichtsaandoeningen?

Welke aandoening kunnen er nog meer effectief mee worden behandeld?

En welke stoffen uit deze bijzondere wortelstok zijn verantwoordelijk voor de medicinale werking ervan?

Zoals in vele natuurlijk voorkomende verbindingen, is het ook bij gember de complexiteit van actieve bestanddelen die zorgt voor de talrijke therapeutische voordelen. Helaas is het niet eenvoudig te achterhalen welk bestanddeel voor welke werking verantwoordelijk is. Van een aantal aandoeningen is echter bewezen dat gember een ondersteunende rol kan spelen in de verlichting van symptomen of het genezen van de klacht.

Een vertraagde maaglediging (gastroparese) wordt geassocieerd met verschillende aandoeningen, waaronder het prikkelbare darmsyndroom (PDS/IBS), diabetes en de ziekte van Parkinson.

Van gember is aangetoond dat het kaneelzuur dat zich in de wortel bevindt de maagmotiliteit verhoogt door de maagcontracties te stimuleren waardoor de maaginhoud weer op normaal tempo naar de darmen vloeit. Ook bij maagzweren, die vaak veroorzaakt worden door de bacterie H. Pylori, vertoont gember gunstige eigenschappen.

Waarschijnlijk heeft de ‘ginger root’ zelfs antikanker eigenschappen. Momenteel wordt onderzocht of en hoe gember kan bijdragen als preventief en/of actief therapeutisch middel bij kanker. Ontstekingsprocesen lijken een zeer actieve rol te spelen in het ontstaan van vele ziekteprocessen zoals kanker. Van gember is herhaaldelijk aangetoond dat deze een positief effect heeft op de afname van dergelijke ontstekingsprocessen. Ook de antioxidatieve eigenschappen van deze veelzijdige krachtpatser lijken een helend effect te hebben op verscheidene degeneratieve processen die zich bij kanker in het lichaam afspelen.

Eet vaker gember!

Misschien moeten we overwegen om vaker gember te eten door deze veelzijdige wortel regelmatiger in gerechten te verwerken. De preventieve werking ervan bij verschillende aandoeningen en chronische ziekten lijkt eenduidig en wie weet welke positieve effecten van de ‘ginger root’ nog in de toekomst naar voren zullen komen.

Dosering voor volwassenen:

Consumptie van gember is over het algemeen veilig, zeker in kleine hoeveelheden. Gemberwortel en -poeder is verkrijgbaar in de supermarkt. Als supplement is gember beschikbaar in verschillende vormen als capsules, extract, tinctuur en olie. Het is raadzaam een equivalent van maximum 4 g gember per dag, inclusief keukengebruik, niet te overschrijden. Volg in ieder geval altijd de aanwijzingen op de verpakking. Bij zwangerschap wordt een maximum van 1 g per dag aangeraden.

Referenties:

  1. American Institute for Cancer Research. Dietary Options for Cancer Survivors. 2002.
  2. Bloch A. et al. Eating well, Staying well During and After Cancer.American Cancer Society, 2004.
  3. Vandebroek A. Voedingssupplementen. Symposium niet-conventionele kankerbehandelingen, Stichting tegen Kanker, 2011.

http://nccam.nih.gov

  1. Del Fabbro B. et al. Nutrition and the Cancer Patient. Oxford University Press, 2010.

www.umm.edu/altmed

www.mskcc.org

www.nlm.nih.gov/medlineplus

Alle gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij van GreenEagle.nl kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Vragen? Neem contact met ons op

Paypal donate
National college of natural medicine
Rick Simpson Phoenix Tears
Cannabis en kanker
Wij hebben alle vertrouwen in onze producten en trachten deze producten zo goed mogelijk te beschrijven. Echter wij zijn geen artsen, daarom doet GreenEagle.nl geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De informatie op deze website is niet geëvalueerd door medische deskundigen en kan niet worden opgevat als medisch advies.
Wil je anderen helpen ons te vinden? Deel dan onze website via e-mail, social media of plaats een link op je eigen website of blog.

Send this to friend