Nuttige stoffen in fruit

In planten komen talloze stoffen voor die gunstige effecten op de gezondheid kunnen hebben. Zowel ter voorkoming van kanker als bij de bestrijding van kanker. Dat geldt zeker voor groente; daar zijn duizenden gunstige onderzoeksresultaten van beschreven. Maar ook fruit bevat stoffen met een gunstig effect op kanker. Juist omdat planten zich moeten weren tegen aanvallers zoals insecten, schimmels, virussen en bacteriën, maken ze vaak allerlei beschermingsstoffen die ook voor de mens nuttig zijn om te consumeren. Die stoffen kunnen de toename van kankercellen in het lichaam remmen en werken soms ook tegen al bestaande kankercellen. Dit geldt sterker voor fruit dat buiten in de natuur groeit en zo weinig mogelijk beschermd worden door bestrijdingsmiddelen. Biologisch verbouwde groente en fruit dus.

Twee stuks fruit per dag?

Het Voedingscentrum beveelt aan om twee stuks fruit per dag te eten. Het Nationaal Fonds tegen Kanker zou een stap verder willen gaan. Afwisseling is van groot belang want in elk soort fruit zitten weer andere nuttige stoffen. In sommige soorten fruit zitten ook meer stoffen dan in andere. Een aanbeveling dus om veel verschillende soorten fruit te eten. Eet bijvoorbeeld regelmatig een bakje verse fruitsalade. Fruit is een aanvulling op groente, maar kan groente niet vervangen. Fruit bevat namelijk nogal wat suikers en dat is minder gezond voor mensen. Niet alleen doordat suikers vaak leiden tot overgewicht maar ook omdat het eten van een grote hoeveelheid suikers de aanmaak van veel insuline nodig maakt. Insuline verlaagt de menselijke afweer. Dat geldt des te meer voor vruchten- en fruitsappen: daar zitten té veel suikers in.

Welk fruit?

In bijna elk soort fruit zit wel een stofje dat nuttig is tegen kanker, in de ene soort meer dan in de andere. De wetenschap is nog niet zo ver gevorderd dat precies verteld kan worden hoeveel men van welk soort fruit zou moeten eten, ter preventie van kanker of als middel tegen kanker. Maar er zijn al wel een aantal stofjes ontdekt die een nuttig effect hebben. Het is ook bekend in welk soort fruit die stoffen aanwezig zijn.

In het algemeen gelden de volgende aanwijzingen:

  • Nuttige stoffen hebben sterke kleuren, dus kies voor kleur;
  • Gebruik fruit van diverse kleuren voor variatie van de verschillende nuttige stoffen;
  • Eet liefst biologisch geteeld fruit, daar zullen meestal meer nuttige stoffen in zitten;
  • wees voorzichtig met het eten van veel fruit tijdens chemokuren. Sommige stoffen kunnen de werking van chemo misschien verminderen.

Bijzondere stoffen in fruit

De nuttige stoffen in fruit en groente worden ook wel fytochemicaliën genoemd. Een paar van die stoffen zijn recentelijk gunstig in het medische nieuws geweest. Dat zijn fisetine, ellaginezuur, resveratrol en de groep van anthocyaniden.

Fisetine

Fisetine zit vooral in aardbeien, maar ook in appels, kiwi, perzik en tevens tomaat, ui en komkommer. Al eerder was in diverse wetenschappelijke studies aangetoond dat fisetine een celgroeiremmende werking op kankercellen heeft. Onlangs werd ook duidelijk dat fisetine ook de groei van bloedvaten vermindert. De groei van bloedvaten is noodzakelijk voor een tumor om voldoende voedingsstoffen te krijgen en zich uit te zaaien. Remming hiervan is dus een belangrijke mechanisme waarmee kanker bestreden kan worden. Daarnaast blijkt de stof ook op allerlei andere manieren een remmend effect op kankercellen te hebben.

Ellaginezuur

Ellaginezuur komt ook in aardbeien voor, maar nog meer in frambozen en bramen. Ook in walnoten en granaatappels zit ellaginezuur. Het geeft een remming van de vaatgroei en vermindert zo de groei van de tumor. Daarnaast zorgt het ook voor bescherming tegen kankerverwekkende stoffen. De stof is ook als supplement, in capsules verkrijgbaar.

Resveratrol

Resveratrol zit vooral in druiven, met name in de schil van druiven en heeft een scala van nuttige werkingen. Dat is gebleken uit de vele onderzoekresultaten naar de werking van resveratrol. Veel kankercellen worden geremd in de delingsfase, zodat tumoren minder snel groeien. Daarnaast heeft resveratrol ook een direct dodelijk effect op bepaalde kankercellen. Er is wel veel resveratrol nodigvoor dit celdodend effect, veel meer dan via het eten van druiven of het drinken van wijn gehaald kan worden.Het celdelingsremmende effect van resveratrol geldt overigens ook voor gewone cellen: het wordt daarom ook gebruikt als ‘anti-aging’ supplement.

Anthocyaniden

Anthocyaniden zitten vooral in cranberry’s en blauwe bessen (en bosbessen), liefst uit de natuur. Ook in aardbeien, rode appels, kersen, druiven en frambozen komen veel anthocyaniden voor. Deze stoffen werken op de vaatgroei; ze remmen de werking van de receptor van het vaatgroeihormoon VEGF. Daarnaast zijn het ook anti-oxidanten en beschermen als zodanig tegen beschadiging van cellen. Daarmee kunnen ze dus een preventief effect tegen kanker hebben.

Feitelijk is de lijst met nuttige stoffen uit fruit nog veel groter. Zo zitten er in citrusvruchten of ananas ook diverse nuttige stoffen, en dat geldt voor nog diverse andere fruitsoorten. Het devies is daarom: eet gevarieerd fruit.

Alle gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij van GreenEagle.nl kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.

Vragen? Neem gerust contact met ons op

National college of natural medicine
Rick Simpson Phoenix Tears
Cannabis en kanker
Wij hebben alle vertrouwen in onze producten en trachten deze producten zo goed mogelijk te beschrijven. Echter wij zijn geen artsen, daarom doet GreenEagle.nl geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De informatie op deze website is niet geëvalueerd door medische deskundigen en kan niet worden opgevat als medisch advies.
Wil je anderen helpen ons te vinden? Deel dan onze website via e-mail, social media of plaats een link op je eigen website of blog.

Send this to friend