Chilipepers, de rode peper

De chilipeper wordt gerekend tot één van de oudste landbouwgewassen ter wereld. Zowel de Maya’s als de Azteken gebruikten de planten intensief, zowel culinair als medicinaal, bijvoorbeeld bij tandpijn. De chilipeper maakt vele gerechten scherp door de aanwezige capsaïcine en wordt in de volksmond vaak Spaanse peper of rode peper genoemd. De chilipeper is afkomstig van de Capsicum-familie. Capsicum komt van het Griekse woord kapto, wat ‘om in te bijten’ betekent. De Capsicum-familie kent twee varianten: zoet en pittig.

Chilipepers zitten boordevol antioxidanten, caroteen en flavonoïden en bevatte twee keer zo veel vitamine C als een sinaasappel. Je kunt bijna ieder gerecht op smaak brengen met chilipeper. Te denken valt aan soepen, stoofpot, wokgerechten, salades en salsa’s. Als een gerecht te heet is kun je je tong het beste blussen met een beetje olijfolie in plaats van water. Capsaïcine lost namelijk slecht op in water.

Gezondheidsvoordelen

Het eten van chilipepers heeft een groot aantal gezondheidsvoordelen. Ze helpen bij het afvallen door de stofwisseling te stimuleren en het hongergevoel en hunkering naar zoetigheid te onderdrukken. Door de bloedsuikerspiegel te reguleren wordt het risico op diabetes type 2 verkleind.

Chilipepers remmen de omzetting van calorieën in vet en de groei van kanker cellen. Ze houden het hart en de bloedvaten gezond. Ze werken ontstekingsremmend en zijn daarom zeer effectief bij artritis. De chilipeper is een natuurlijke pijnstiller en verhoogt de weerstand. Chilipepers openen een verstopte neus en bijholten. Tot besluit helpen ze de bloeddruk verlagen en voorkomen ze maagzweren door bacteriën in de maag te doden en de aanmaak van beschermende maagsappen te stimuleren.

Hete peper tegen kanker

Naast de antibacteriële werking gaat capsaïcine kanker tegen. Wetenschappelijk onderzoek op muizen heeft uitgewezen dat kankercellen zichzelf kapot maken als ze de scherpe stof binnen krijgen. Dat wordt apoptose genoemd. Met name prostaatkanker wordt voorkomen door het eten van hete peper.

Hete peper is goed voor het hart

In de rode peper zit vitamine A en vitamine C. Daarnaast zitten er ook veel bioflavonoïden in. Dat houdt de bloedvaten elastisch. Dat komt door de werking van deze stoffen als antioxidant. Hierdoor wordt plaque, geoxydeerde cholesterolaanslag aan de bloedvatwanden voorkomen.

Dat voorkomt aderverkalking en in het kielzog daarvan meerdere hart- en vaatziekten. Chili pepers zijn goed voor het hart. De hete peper werkt cholesterolverlagend doordat er tryclyceriden in de peper zitten. Triglyceriden worden ook Triacylglycerol (TAG) genoemd. TAG speelt een belangrijke rol in het metabolisme (stofwisseling) van de mens. Het helpt onder andere klonters in het bloed af te breken.

Hete peper tegen diabetes type 2

Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat het lichaam na de maaltijd minder insuline hoeft aan te maken om de bloedsuikerspiegel te verlagen nadat met hete peper heeft gegeten. Af en toe een heet pepertje in de omelet, soep of sla doen helpt erg goed om de insulinebehoefte te verminderen. Teveel hete peper kan leiden tot maagklachten. Het is daarom aan te bevelen om na de maaltijd de maag weer rust te geven door het eten van yoghurt.

Ontstekingsremmende werking

In de rode peper zit substantie P, beter bekend onder de Engelse naam substance P. Substance P is een stof die bestaat uit maar liefst 11 verschillende aminozuren. Het heeft een belangrijke functie in het Centrale Zenuwstelsel en in de zenuwstreng in het ruggenmerg. Daarnaast gaat substantie P ontstekingen tegen. Op die manier helpt het preventief tegen allerlei inwendige ontstekingen.

Hete peper tegen ziekte van Crohn

Capsaïcine gaat Inflammatory bowel disease (IBD) tegen. IBD is een darmziekte. Er zijn twee vormen IBD, de ziekte van Crohn en Colitus ulcerosa, een ontsteking in de dikke darm. Verder gaat capsaíne ook de bacterie H. pylori tegen die maagaften kan veroorzaken.

Alle gegevens worden slechts ter informatie gegeven, zij vormen in geen geval medische informatie en wij van GreenEagle.nl kunnen hiervoor geen aansprakelijkheid aanvaarden.

chilipeper tegen kanker

Vragen? Neem contact met ons op

Paypal donate
National college of natural medicine
Rick Simpson Phoenix Tears
Cannabis en kanker
Wij hebben alle vertrouwen in onze producten en trachten deze producten zo goed mogelijk te beschrijven. Echter wij zijn geen artsen, daarom doet GreenEagle.nl geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. De informatie op deze website is niet geëvalueerd door medische deskundigen en kan niet worden opgevat als medisch advies.
Wil je anderen helpen ons te vinden? Deel dan onze website via e-mail, social media of plaats een link op je eigen website of blog.

Send this to friend